Neden Sifonik Sistem?

İlk akla gelen sorulardan bir tanesi neden sifonik sistemi kullanalım??

Bir sifonik drenaj sistemi,hafif bir yağışın bile iniş borusunun kesitinin bölüm bölüm aniden dolmasına neden olacak şekilde tasarlanmalıdır. İniş borusundan dik olarak akan “su Sütünün” ağırlığı, bir “sifon etkisi” kullanarak çatının yüzeyini boşaltır.

Konvansiyonel yerçekimi drenajından farklı olarak sifonik drenaj, sistem tamamen doluyken (doluluk oranı h/di=1) çalışır.

Kıyas Konuları

Sifonik Sistemlerde;

  • sifonik drenaj sistemi, havanın borulara girmesini önleyen girdap önleyici parça içeren özel süzgeçlerden oluşur. Süzgeçler, kısa borularla bina çatısının hemen altında olan yatay su toplayıcı hatına (Ana Hat)’a bağlanır.
  • Yatay eğimsiz olan ana boru genelde mümkün olan en yüksek konuma monte edilir.
  • İniş borusu drenaj hattına iner ve suyu bir toplama tankına veya yağmur suyu şebekesine bağlanır.
  • Sistemde havanın olmaması; sistemin %100 suyla dolu olarak çalışmasına, boru kesitinin tamamını kullanır, ve konvansiyonel drenaj sistemlerine göre 10 kat daha hızlı akışlara neden olur.

Konvansiyonel Sistemlerde;

  • Konvansiyonel drenaj sistemi geniş alanlar için tasarlanabilir ancak boruya giren hava, suyun akışını keser. Bu nedenle boruların %20 veya %33 (ulusal veya yerel standartlara ve düzenlemelere bağlı olarak) hava ile dolar. Bu nedenle boru kesitinin %80 veya %67’sine kadar kullanılır ve önemli miktarda havanın borulara girmesine izin verilir.
  • Konvansiyonel çatı drenajında sistem, Çatı kaplamasına monte edilen süzgeçler iniş borularına bağlanan basit “huniler”dir. Bina boruları ise en az %1’lik bir eğime muhtaç olan su toplayıcıların maksimum %70 doldurma oranına göre boyutlandırılan borulardır.
  • Konvansiyonel sistemlerde Kollektör hatın çok uzun olması ve mevcut alanın sınırlı olması nedeniyle gerekli minimum eğimin sağlanması mümkün olmadığı durumlardaki tek çözüm, boruların boyutunu artırmak ve dolayısıyla kurulum maliyeti artar.
  • Her ikisi de yer çekimi kuvvetini çok farklı bir şekilde kullanıyor. bu da performans, tasarım ve hesaplamada farklılıklara yol açar.

Sifonik drenajın avantajları

1. Yüksek akış hızları sayesinde borunun kendi kendini temizleme özelliği sağlar.

2. Azalan iniş boru sayısı nedeniyle daha az hafriyat ve altyapı işleri azalmış olur.

3. Binanın daha verimli bir şekilde kullanılmasına yol açacak daha az iniş borusu.

4. Çatının altındaki boru hatları eğim gerektirmez.

5. Daha küçük boru boyutları.

6. Daha büyük drenaj kapasitesi nedeniyle daha az çatı drenaj sistemi.

7. malzeme ve işçilik harcamalarının azalması nedeniyle yüksek verimlilik.

Sifonik Sistem Nedir Videoları?

1- Sifonik Sistem Nedir?

2- Çalışma Prensibi

ana sayfa